Ginekološka ordinacija

Sve odgovore na Vaša pitanja ćemo Vam pružiti pravovremeno jer znamo da Vam je to važno! Pitajte ginekologa telefonom ili nam pošaljite email.

Ordinacija: + 381 11 404 2259
Ginekolog: + 381 61 2240 392

Pregledi

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je efikasna dijagnostička metoda kojom se mogu precizno i detaljno ustanoviti izgled i veličina organa male karlice,kao i promene koje se javljaju na njima.

Tokom trudnoće ultrazvučni pregled je nezamenljiv u praćenju fiziološkog razvoja bebe i pravovremenom otkrivanju razvojnih i drugih nepravilnosti.Zbog svoje neinvazivnosti i neškodljivosti primenjuje se skoro bez ikakvih ograničenja, a kako priprema za pregled nije zahtevna, može se obavljati u svakom trenutku.

Ultrazvučni pregled dojke

Ultrazvučni pregled dojki se preporučuje kao deo redovnih godišnjih pregleda i ima za cilj rano otkrivanje promena u dojkama koje mogu ugroziti zdravlje. Najbolje vreme za obavljanje ovog pregleda je u prvih nekoliko dana nakon završene menstruacije.

Ovi pregledi se mogu obavljati i kod mladih žena, a posebno se preporučuju osobama koje u svojoj porodici imaju obolele od malignih oboljenja dojki. Zbog izražnog naslednog faktora u pojavi malignih oboljenja dojki savetuje se što ranije započinjanje ovih pregleda. Ukoliko je potrebno, tokom ultrazvučnog pregleda se mogu uzeti uzorci tkiva iz uočenih promena koji se potom šalju na histopatološko ispitivanje.

Praćenje trudnoće

Praćenje trudnoće podrazumeva niz kliničkih i ultrazvučnih pregleda, dijagnostičkih procedura i laboratorijskih analiza kojima se utvrđuju stanja bebe i buduće majke, počev od začeća pa sve do porođaja. Utvrđivanje trudnoće treba započeti nakon izostanka menstruacije od 7-10 dana. Tada se u krvi i urinu može otkriti prisustvo hormona Beta HCG. Istovremeno se može uraditi i ultrazvučni pregled kojim se konstatuje da li je trudnoća formirana sa svim svojim elementima i da li se nalazi u materičnoj šupljini.

U zavisnosti od toka trudnoće u više navrata se obavljaju ultrazvučni i ginekološki pregledi, a najčešće na 4-6 nedelja. Laboratorijske analize krvi i mokraće su neophodne radi potpunog uvida u zdravstveno stanje majke i bebe.

Kontracepcija

Kontracepcija je postupak ili metod kojim se sprečava nastajanje neplanirane trudnoće. Odluku o izboru kontraceptivnog sredstva je najbolje doneti u dogovoru sa ginekologom koji će uzeti u obzir potrebe, životne navike i sve zdravstvene i druge okolnosti para koji se opredeljuje za kontracepciju. Danas postoje brojna kontraceptivna sredstva i metode koja ne samo da štite od trudnoće, već i povoljno utiču na zdravlje žene. Prema načinu delovanja možemo ih svrstati u nekoliko grupa:

  • hormonske kontraceptivne tablete
  • intrauterini ulošci(„spirala”)
  • barijerna kontraceptivna sredstva(prezervativi, dijafragma)
  • lokalna kontraceptivna sredstva( spermicidna pena)
  • hirurške metode(vazektomija kod muškarca, „podvezivanje” jajovoda)

Izborom kontracepcije par pokazuje zrelost i odgovornost u planiranju porodice i na taj način sebi obezbeđuje dodatni kvalitet svakodnevnog života.

Mikrobiološki nalazi

Mikrobiološki nalazi su od izuzetnog značaja u tačnom postavljanju dijagnoze seksualno prenosivih oboljenja i optimalnom izboru terapije kada se radi o infektivnim oboljenjima u maloj karlici.

Važno je znati da veliki broj infektivnih uzročnika daje istu ili veoma sličnu simptomatologiju pa je odabir terapije otežan bez određivanja uzročnika infekcije. Njihova vrednost je posebno naglašena kada se radi o uzročnicima koji ne izazivaju klinički uočljive promene i simptome, kao što su Chlamidia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Tada je mikrobiološki bris kojim se detektuje njihovo prisustvo jedini dijagnostički nalaz koji nas usmerava ka načinu lečenja.

Pravilan izbor terapije na osnovu antibiograma koji se radi uz mikrobiološke briseve, smanjuje mogućnost ponavljanja infekcija i skraćuje vreme lečenja.

Papanikolau test

Papanikolau test je jednostavna metoda kojom se tokom ginekološkog pregleda brisevima ili četkicom uzimaju uzorci ćelija sa površine cerviksa(grlića materice) i iz cervikalnog kanala.

Nakon pravljenja razmaza na pločici i bojenja preparata po metodi Papanikolau, posmatranjem pod mikroskopom se analiziraju osobine ćelija koje se nalaze na pločici. Tako se mogu uočiti promene u veličini, obliku, strukturi ćelija, kao i stepenu uznapredovalosti eventualnih promena.

Redovna primena ovog dijagnostičkog testa u ogromnoj meri smanjuje pojavu oboljevanja od karcinoma grića. Primena ovog testa se savetuje svim ženama jedanput godišnje, a po potrebi tokom lečenja i češće.